informacje dla rodziców - STOŁÓWKA SZKOLNA- Jadłospis/ Płatności

DROGI RODZICU/OPIEKUNIE PRAWNY!

  • Zgodnie z  umową zawartąna wyżywienie dziecka  w ZS  Kietrzu opłaty za wyżywienie są płatne z dołu za rzeczywistą ilość obecności dziecka na obadach (wg zgłoszeń SMS).

  • Numer telefonu do zgłaszania nieobecności: 518- 916- 083. (SMS: w wiadomościach proszę podać imię i nazwisko, klasa, od kiedy do kiedy  dziecko jest nieobecne).

  • NIEOBECNOŚCI DZIECKA PROSZĘ ZGŁASZAĆ WYŁĄCZNIE POPRZEZ SMS NA NUMER telefonu: 518 916 083 (nieobecności będą odliczane od następnego dnia po zgłoszeniu, bądź te zgłoszone conajmniej dzień wcześniej)- Nie zgłaszamy nieobecności u wychowacy! ODPŁATNOŚĆ ZA WYŻYWIENIE BĘDZIE ODLICZANA OD NASTĘPNEGO DNIA PO ZGŁOSENIU NIEOBECNOŚCI.

  • OPŁATĘ ZA WYŻYWIENIE należy wpłacać bezpośrednio na konto lub w kasie Urzędu Miejskiego. 

  • TERMIN PŁATNOŚCI - DO 15 -TEGO KAŻDEGO MIESIĄCA.

  • Nr konta bankowego: 39 8475 1016 2006 3602 4625 0001 Bank Spółdzielczy Racibórz/Oddział Kietrz. W tytule przelewu proszę podać: imię i nazwisko dziecka, klasa, miesiąc,___wyżywienie.

JADŁOSPISY  układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom i młodzieży w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. 

  • W naszej kuchni wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez Panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu. Wszystkie posiłki przygotowywane są z należytą starannascią i z  zachowaniem warunków chigienicznych. Staramy sie coraz częściej wprowadzać nowinki do menu dzieci. Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości. 

  • Dzieci cay czas mają dostęp do wody mineralnej niegazowanej, która dostępna jest stale w każdej sali.

  • Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie. 

  • Z przyczyn obiektywnych jadłospis może ulec zmianie.

 

JADDŁOSPIS

 

 

23.04.-06.05.2024 rok

 

OBIAD

ALERGENY

WTOREK

23.04.

Zupa: rosół

II danie:  kotlet drobiowy, ziemniaki, mizeria, kompot

 

Zawiera alergen:

1,2,3,5,6,7,17

ŚRODA

24.04.

Zupa: kalafiorowa z ziemniakami

II danie: fasolka po bretońsku z bułką, kompot/ mus Kubuś

Zawiera alergen:

1,2,3,4,7,17

CZWARTEK

25.04.

 

Zupa: krupnik

II danie: rolada , ziemniaki, buraczki czerwone po włosku, kompot

 

 

 

Zawiera alergen:

1,2,4,6,7,8,17

PIĄTEK

26.04.

 

Zupa:  kapuśniak

II danie: kluski leniwe z musem truskawkowym, kompot

 

 

Zawiera alergen:

1,2,3,6,7,11,17

PONIEDZIAŁEK

29.04.

 

Zupa:  szczawiowa z jajkiem

II danie: ryż po meksykańsku

 

 

Zawiera alergen:

1,2,3,6,7,10,17

WTOREK

30.04.

 

Zupa: jarzynowa z ziemniakami

II danie:  bitki ze schabu, kasza jęczmienna, surówka z białej kapusty, kompot

 

Zawiera alergen:

1,2,3,5,7,17

01.05.-

03.05.2024 r.

 

WOLNE

 

Zawiera alergen:

1,2,4,7,17

PONIEDZIAŁEK

06.05.

 

Zupa: grochowa z kiełbasą

II danie: makaron z brokułem i kurczakiem w sosie śmietanowym, kompot/ciasteczka owsiane

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4, 6,7,10,17


Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,

tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowa, cukier waniliowy.


  • W powyższym jadłospisie alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie dostępny na tablicy obok jadłospisu oraz na stronie internetowej w zakładce „Jadłospis (liczby od numeru 1 do 17 oznaczają alergeny występujące w potrawie). 
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe, np. kakao, biszkopty, produkty z mięsa mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, soi, laktozy, jaj, orzechów, selera i gorczycy.

zobacz również: