informacje dla rodziców - STOŁÓWKA SZKOLNA- Jadłospis/ Płatności

DROGI RODZICU/OPIEKUNIE PRAWNY!

  • Zgodnie z  umową zawartąna wyżywienie dziecka  w ZS  Kietrzu opłaty za wyżywienie są płatne z dołu za rzeczywistą ilość obecności dziecka na obadach (wg zgłoszeń SMS).

  • Numer telefonu do zgłaszania nieobecności: 518- 916- 083. (SMS: w wiadomościach proszę podać imię i nazwisko, klasa, od kiedy do kiedy  dziecko jest nieobecne).

  • NIEOBECNOŚCI DZIECKA PROSZĘ ZGŁASZAĆ WYŁĄCZNIE POPRZEZ SMS NA NUMER telefonu: 518 916 083 (nieobecności będą odliczane od następnego dnia po zgłoszeniu, bądź te zgłoszone conajmniej dzień wcześniej)- Nie zgłaszamy nieobecności u wychowacy! ODPŁATNOŚĆ ZA WYŻYWIENIE BĘDZIE ODLICZANA OD NASTĘPNEGO DNIA PO ZGŁOSENIU NIEOBECNOŚCI.

  • OPŁATĘ ZA WYŻYWIENIE należy wpłacać bezpośrednio na konto lub w kasie Urzędu Miejskiego. 

  • TERMIN PŁATNOŚCI - DO 15 -TEGO KAŻDEGO MIESIĄCA.

  • Nr konta bankowego: 39 8475 1016 2006 3602 4625 0001 Bank Spółdzielczy Racibórz/Oddział Kietrz. W tytule przelewu proszę podać: imię i nazwisko dziecka, klasa, miesiąc,___wyżywienie.

JADŁOSPISY  układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom i młodzieży w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. 

  • W naszej kuchni wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez Panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu. Wszystkie posiłki przygotowywane są z należytą starannascią i z  zachowaniem warunków chigienicznych. Staramy sie coraz częściej wprowadzać nowinki do menu dzieci. Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości. 

  • Dzieci cay czas mają dostęp do wody mineralnej niegazowanej, która dostępna jest stale w każdej sali.

  • Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie. 

  • Z przyczyn obiektywnych jadłospis może ulec zmianie.

 

JADDŁOSPIS

 

21.11.-04.12.2023 rok

 

 

 

OBIAD

ALERGENY

WTOREK

21.11.

 

Zupa: dyniowa z groszkiem ptysiowym

II danie: nuggetsy z kurczaka, ziemniaki, surówka  z kapusty pekińskiej, kompot

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4,7,17

ŚRODA

22.11.

 

Zupa: brokułowa z   ziemniakami

II danie: bigos z bułką, kompot, jabłko, lubisie

Zawiera alergen:

1,2,,7,8,10,17

CZWARTEK

23.11.

 

Zupa: pieczarkowa

II danie: filet drobiowy duszony, kasza kus-kus z warzywami , kompot

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4,7,9,10,,17

PIĄTEK

24.11.

Dzien Pluszowego Misia

 

Zupa:  grochowa

II danie: ryż z musem bananowo- jagodowym, kompot/mis Lubiś

 

Zawiera alergen:

1,2,3,6,7,11,17

PONIEDZIAŁEK

27.11.

 

Zupa:  barszcz ukraiński

II danie: kluski z mięsem, surówka z selera z żurawiną, kompot/ batonik zbożowy

 

Zawiera alergen:

1,2,3,6,7,10,17

WTOREK

28.11.

 

Zupa:  jarzynowa ze szpinakiem

II danie: gołąbki z sosem pomidorowym, sok Kubuś

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4,7,10,17

ŚRODA

29.11.

 

Zupa: pomidorowa z ryżem

II danie: kotlet drobiowy, ziemniaki, bukiet warzyw, kompot

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4,7,9,10,17

CZWARTEK

30.11.

Andrzejki

 

Zupa: rosół z makaronem

II danie: klopsiki w sosie koperkowym, ziemniaki, buraczki  z jabłkiem, kompot/ muffinki andrzejkowe

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4,6,7,9,10,

17

PIĄTEK

01.12.

 Zupa: grysikowa

II danie: paluszki rybne, ziemniaki surówka z kapusty kiszonej, kompot

 

 Zawiera alergen:

1,2,3,6,7,11, 17

PONIEDZIAŁEK

04.12.

Zupa: żurek z jajkiem i kiełbasą

II danie: racuchy, serek Danio

 

Zawiera alergen:

1,2,3,5,7,10,17

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,

tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowa, cukier waniliowy.


  • W powyższym jadłospisie alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie dostępny na tablicy obok jadłospisu oraz na stronie internetowej w zakładce „Jadłospis (liczby od numeru 1 do 17 oznaczają alergeny występujące w potrawie). 
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe, np. kakao, biszkopty, produkty z mięsa mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, soi, laktozy, jaj, orzechów, selera i gorczycy.

zobacz również: