informacje dla rodziców - STOŁÓWKA SZKOLNA- Jadłospis/ Płatności

DROGI RODZICU/OPIEKUNIE PRAWNY!

  • Zgodnie z  umową zawartąna wyżywienie dziecka  w ZS  Kietrzu opłaty za wyżywienie są płatne z dołu za rzeczywistą ilość obecności dziecka na obadach (wg zgłoszeń SMS).

  • Numer telefonu do zgłaszania nieobecności: 518- 916- 083. (SMS: w wiadomościach proszę podać imię i nazwisko, klasa, od kiedy do kiedy  dziecko jest nieobecne).

  • NIEOBECNOŚCI DZIECKA PROSZĘ ZGŁASZAĆ WYŁĄCZNIE POPRZEZ SMS NA NUMER telefonu: 518 916 083 (nieobecności będą odliczane od następnego dnia po zgłoszeniu, bądź te zgłoszone conajmniej dzień wcześniej)- Nie zgłaszamy nieobecności u wychowacy! ODPŁATNOŚĆ ZA WYŻYWIENIE BĘDZIE ODLICZANA OD NASTĘPNEGO DNIA PO ZGŁOSENIU NIEOBECNOŚCI.

  • OPŁATĘ ZA WYŻYWIENIE należy wpłacać bezpośrednio na konto lub w kasie Urzędu Miejskiego. 

  • TERMIN PŁATNOŚCI - DO 15 -TEGO KAŻDEGO MIESIĄCA.

  • Nr konta bankowego: 39 8475 1016 2006 3602 4625 0001 Bank Spółdzielczy Racibórz/Oddział Kietrz. W tytule przelewu proszę podać: imię i nazwisko dziecka, klasa, miesiąc,___wyżywienie.

JADŁOSPISY  układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom i młodzieży w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. 

  • W naszej kuchni wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez Panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu. Wszystkie posiłki przygotowywane są z należytą starannascią i z  zachowaniem warunków chigienicznych. Staramy sie coraz częściej wprowadzać nowinki do menu dzieci. Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości. 

  • Dzieci cay czas mają dostęp do wody mineralnej niegazowanej, która dostępna jest stale w każdej sali.

  • Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie. 

  • Z przyczyn obiektywnych jadłospis może ulec zmianie.

 

JADDŁOSPIS

 

 

03.04.-17.06.2024 rok

OBIAD

ALERGENY

WTOREK

04.06.

 

Zupa: pomidorowa  z makaronem

II danie: udko, ziemniaki, mizeria, kompot

 

Zawiera alergen:

1,2,5,7,9,10,17

ŚRODA

05.06.

 

Zupa: koperkowa  z ziemniakami

II danie: fasolka po bretońsku z bułką, kompot/ miś Lubiś

 

Zawiera alergen:

1,2,4,7,17

CZWARTEK

06.06.

 

Zupa: żurek

II danie: filet z indyka w sosie, ryż, surówka wielowarzywna, kompot

 

Zawiera alergen:

1,2,5,6,7,17

PIĄTEK

07.06.

 

Zupa:  ogórkowa

II danie: kopytka z musem truskawkowo-malinowym, jogurt naturalny

 

Zawiera alergen:

1,2,7,11,17

PONIEDZIAŁE 10.06.

 

Zupa:  barszcz czerwony

II danie: : makaron ze szpinakiem, szynką i pieczarkami, soczek

 

Zawiera alergen:

1,2,3,7,17

WTOREK

11.06.

Zupa: rosół

II danie: kotlet drobiowy, ziemniaki  młode , sałata, kompot

 

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4,6,7,17

ŚRODA

12.06.

Zupa: porowa z ziemniakami

II danie:  risotto z warzywami i kurczakiem, kompot

 

Zawiera alergen:

1,2,5,7,17

CZWARTEK

13.06.

 

Zupa: krupnik

II danie: bitki ze schabu, kluski śląskie, surówka z kapusty czerwonej, kompot

 

Zawiera alergen:

1,2,5,6,7,10,17

PIĄTEK

14.06.

 

Zupa: ryżowa

II danie:  paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot

Zawiera alergen:

1,2,6,7,11,17

PONIEDZIAŁEK

17.06.

 

Zupa: grochowa z kiełnbasą

II danie: kluski z mięsem, marchewka z jabłkiem , kompot

 

Zawiera alergen:

1,2,5,7,10,

17

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,

tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowa, cukier waniliowy.


  • W powyższym jadłospisie alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie dostępny na tablicy obok jadłospisu oraz na stronie internetowej w zakładce „Jadłospis (liczby od numeru 1 do 17 oznaczają alergeny występujące w potrawie). 
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe, np. kakao, biszkopty, produkty z mięsa mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, soi, laktozy, jaj, orzechów, selera i gorczycy.

zobacz również: